HTML

Polipress

Miről szólok? Politikáról, és politikáról, aztán még mindig, ha addig én, vagy Ők meg nem unjuk. Szólhatna normális dolgokról is. Eperbefőttről, bűvészetről, művészetről, az enyészetről, és a reggeli fényekről, az est árnyairól, a test arányairól, az erkölcsről, a napi görcsről, szülinapról és az elmúlásról...Valahogy így, mindig másról, ugyanakkor egymásról.

Friss topikok

Linkblog

Magyar Demokratikus Királyság (MDK)

2008.04.01. 20:21 commontalk

Van olyan, amikor senki nem tud semmit. Olyan is van, amikor senki nem törődik senkivel és semmivel. Van olyan, amikor nagyon kevés ember dönt milliók sorsáról. Van olyan, amikor EGY. Van olyan, amikor a gőg, a fennhéjázás, most én majd megmutatom magatartás válik, egyik napról a másikra általános módszerré. Van olyan, amikor mindennek előzménye is van.
Nálunk van ennek előzménye. Akarnok volt, az SZDSZ-Fidesz-MSZDP-Kisgazdapárt, az elnök közvetlen választásának meghiúsításában. Mi, egyszerű népek engedelmesen járultunk az urnákhoz, és az MDF bojkott ellenére megszavaztuk, hogy nem akarunk közvetlenül köztársasági elnököt választani. Hatezer szavazat különbség volt.

Persze át lettünk verve, mert jött aztán néhány alkalom, amikor nagy szükség lett volna egy erős elnök közbeavatkozására. Taxisblokád, médiaügyek, a demokráciát fenyegető megmozdulások, a 2/3-os törvények megváltoztatásának lehetetlensége. Ugyanígy elképzelhető lenne, egy erős elnöki hatalom esetén annak a parlamentnek a feloszlatása, amely törvénytelenül fogad el kétéves költségvetést, vagy hazug kampányt folytatva jutnak be a törvényhozásba pártok és alkotnak kormányt, valamint ellenzéket. Ha lenne, már rég megtette volna, hogy néhány miniszterelnöktől megvonja a bizalmat és új választást ír ki. Mi azonban értünk a focihoz, és a politikához is. Népszavazunk, nem törődve a következményekkel, választunk, sokszor pillanatnyi hevületünknek megfelelően.

Ilyen elnök azonban nincs, aki tudna segíteni rajtunk, ilyen helyzetekben. Ha lenne: király lenne. Szükségünk van-e királyságra? Igen. Mást sem teszünk 1989-től, csak folyton önmagunk ellenére döntünk, s masírozunk a királyság felé. Uralkodna, döntene, rendet vágna, adott esetben akár…

Ajjaj. Az mégsem demokratikus. Nem bizony. Kelet Európának és ennek az országnak erős emberre van szüksége. Most engem mindenki kapásból le fog teremteni. Micsoda gondolkodás! Demokrácia van: szavazunk, választunk, népszavazunk, élünk demokratikus jogainkkal, minden rendben van. Majd’ ezer évig nem volt erre lehetőségünk – most van. Van. Ez kétségtelen. Most éppen arra várunk, talán április 30-ig, hogy lesz-e kisebbségi kormányzás? Tudja a fene, de nálunk ez nem lehet hosszú életű megoldás.

Lemond-e Gyurcsány? Olyan helyzet teremtődött, hogy minden személyes szimpátiám ellenére, be kell látnom, erre bizony nagy sansz van. Tud-e az MSZP, az esetleg eztán visszaóvakodó SZDSZ-szel új koalíciót kötni? Tud. Ez viszont olyan, mintha az általam, általunk 2006-ban adott felhatalmazást, amely alig különbözik egy biankó csekktől, néhányan, – megkérdezésem, megkérdezésünk nélkül, passzolnák tovább.

Kérem szépen, ez az állam működésképtelen. Elérkezett a demokrácia vége, amely quasi demokráciaként, értsd, felnőtteknek látszó emberek homokozójaként működik. Rendszeresen rúgják szét egymás várát, igyekeznek kicsavarni a vödröt, lapátot a másik kezéből. Belepisilnek a homokba, közben elgáncsolják egymást, hajat tépnek, csipkelődnek, s sehol senki, aki rendet tartana közöttük.

Most jön a végső döfés. Itt, helyben bejelentem a képviseleti demokrácia halálát. Akkor is, ha ma a világ legtöbb országában működik, így vagy úgy. Kicsit bonyolult, kicsit drága – de működik, és még nem találtak fel helyette jobbat. Elhittük, ma is hiszünk benne, és agytrösztök, politikusok, politológusok, törvényhozás, államszervezet dolgoznak azon – nálunk is, hogy továbbra is működjön. Máshol működik is: nálunk nem.

Diktatúra kell, puccs, erőszakos hatalomátvétel? Nem - nem kell. Nem is kell akarnunk, sőt küzdhetünk ellene ezerrel. Láss csodát! Záros határidőn belül mégis az lesz. Teljesen demokratikusan fog történni. A mostani feloszlik, kitölti a ciklust, lemond, szétesik, elillan, tökéletesen mindegy. Nevetséges kérdés emellett az SZDSZ önmentő akciója a kinn is, vagyok benn is, vagyok játékkal.

Szegény Gyurcsány. A XXI. századi történelmünk talán utolsó demokrata miniszterelnöke. Jót alkotott, aztán nem úgy mondta, nem úgy gondolta, szapulták, szapulják, most szívatják is. A története záros határidőn belül véget ér, és a mienk is.

Tévedés ne legyen! Demokratikusan fogunk választani ő utána is.

A parlamentet, parlamentnek fogják hívni. A miniszterelnököt, miniszterelnöknek. Egy bökkenő lesz. Annyi jogot fogunk ráruházni, önszántunkból, hogy KIRÁLY lesz ő, akár akarja, akár nem, akár akarjuk, akár nem.

Nem lesz koronája, csak hatalma, de az szinte korlátlan. Így kell demokratikusan diktátort választani. Ő már 1988 környékétől tudja ezt. Én most jöttem rá, Ti pedig rá fogtok jönni. Megérdemeljük? Meg!

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://strapater.blog.hu/api/trackback/id/tr33407102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XSun (törölt) 2008.04.01. 20:58:20

Nincs ebben semmi különös.
A sok jobbernek a kádár rendszerrel csak az volt a baja hogy nem ők mondhatáák meg hogy ki legyen a kádár.. :D:D
Most meg megmondhatják :D:D:D

Amúgy meg a demokráciához felnőtten gondolkodó emberek kellenek.
Sajnos mi még nem értünk agyilag idáig.

manager 2008.04.01. 21:05:34

A demokratikus szavazás választást jelent viszonylag bonyolult dolgok között. Esélye sincs annak hogy ezeket a bonyolult dolgokat (a saját elképzeléseiket) képesek lennének a pártok ismertetni a választási kampányban közérthető módon.
Ezért egyszerűsítenek, addig amíg már nincs is értelme a szövegnek.
A választó tehát nem választ (dönt) hanem szerencsejátékot játszik.
A primitív lottó esetében is hatalmas a lehetőségek száma. De azt még átláthatják a résztvevők.
Ezt kevésbé.
Marad a bizalom, hit stb.
A választójogot sajnos korlátozni nem nagyon lehet, pedig nem ártana a nyilvánvalóan alkalmatlanokat ebből kihagyni.
Megoldás?
Inkább vegyünk lottót.

eraser 2008.04.01. 21:22:00

"SZDSZ-szel". Csak mondom.

dr. Erika Zangolna 2008.04.01. 21:47:06

miért van az egész félkövérben szedve? a szemem kiesik tőle, nem is olvasom el

Dr Milton 2008.04.01. 22:02:24

Barátom, nem szeretek másokat minősíteni, de te valóban nagyon sötét vagy. DE legalább tudom, hogy melyik blogra nem jövök többet, szal írjatok nyugodtam amit akartok

Barnabás 2008.04.01. 22:08:49

Ha jól értettem szerinted Gyurcsány elzavarása után véget ér minden,megszűnik a demokrácia,feloszlatják Magyarországot,stb.Te valószinű egy ortodox bolsi lehetsz,vagy nagy a zavar a fejed tájékán.

Lukrecia 2008.04.01. 22:10:18

Teljesen igazad van, olyan ez az ország mint egy nagy homokozó, ahol felnőtteknek látszó emberek dúlnak-fúlnak egymásra.
Még a gyerekekkel se hasonlíthatom össze ezeket a felnőtteket mert gyerkőceinknek lassan több eszük lesz -vagy már van!- mint jónéhány honfitársnak.

Szóval, kedves jobb-és baloldali gondolkodású emberkék GONDOLKOZZATOK!

Egyébként el lehet mondani ezt a hisztériát a mindennapokban is, mintha egész Magyarország meg lenne veszve...

Pyf325 2008.04.01. 22:13:39

Dr Milton!

Észrevettél valamit különöset? A post szerzője -bár nem ért egyet sem veled és azokkal az elvekkel, amelyeket te (valószínűleg) vallasz- mégsem minősít senkit. Nem anyáz, nem küld el sehova, nem nevez árulónak/idegenszívűnek/gyengeelméjűnek senkit. Csak kifejti a nézetét, ami nem egyezik a tiéddel és még sok másik emberével. Megint másokéval viszont egyezik. Van ilyen. Annyi történt, hogy ő hangot ad ezen véleményének. Ha neked ez nem tetszik (szíved joga), akkor több dolgot tehetsz:
1. egyszerűen továbblapozol
2. vitába szállsz, és érvelsz (!!!)
3. esetleg csak megírod, hogy nem értesz egyet, és továbbmész.

De nem, neked muszáj volt ismeretlenül is durván beszólni valakinek csak azért, mert a nézeteid szöges ellentétben állnak az övével. Gratulálok! Megint egy kicsivel jobb itt élni.

lite 2008.04.01. 22:17:08

arra nem lehet érdemben reagálni hogy Orbánnal újra diktatúra lesz, Gyurcsány pedig demokrata.

Szökőnap 2008.04.01. 22:24:00

Érdekes kérdést feszegetsz, Commontalk. De ha már a demokratikus hatalomgyakorlási mechanizmusról esik szó, érdemes egy kicsit a messziről jött ufó szemszögéből megvizsgálni a képviseleti demokráciát. Tudjátok, néha ki kell menni a fák közül, hogy az erdőt is láthassuk.

Utánaszámoltatok már, hogy működik a poltikában a döntéshozatal? Mert ugye a képviselői helyek felét a pártok adják listákról. A másik fele pedig egyéni választókerületekből, ahol a jelölteket a pártok állítják. Ha a képviselő a frakciófegyelemmmel ellentétesen szavaz, megbüntetik, akkor is, ha a választóit képviseli, uram bocsá' megfeledkezve arról, melyik pártnak köszönheti, hogy bekerült.
Tehát mintegy száz százalékban a pártokat képviselik, amelyeknek tagsága vajon mennyi is ország lakosságában? Kettő százalék? vagy annyi se?

Volt lassan két évtizede egy népszavazás, ha még valaki emlékszik rá, ott arra (is) szavaztunk, hogy a munkahelyeken tilos legyen pártpolitizálni. Igaz, akkor az MSZMP-t zavartuk ki a munkahelyekről. Szerintem az államigazgatás is munkhely, hogyan lehetséges, hogy ma is a pártpolitika irányít?

Jó, nem vagyok tök hülye, tudom, hogy mindenütt a világon így van ez. De attól már biztos, hogy jó is?

Még egy gondolat a fák és az erdő kérdéséről. Társadalmi berendezkedésünk, alkotmányunk alapelve a képviseleti demokrácia. A jelenlegi szabályozásban ez sérül. Legális lehetőség van valamiféle "diktatúra" kialakítására, a politikai elit és a mögöttük álló pártok valódi népképviselet nélküli hatalomgyakorlására. Az utolsó ismert pont ebben az útvesztőben, ameddig elér a népképviselet keze, az a képviselőválasztás. Ott választjuk meg azokat a személyeket és ott adjuk le a szavazatainkat azokra a listákra, akik már nem minket, választóikat fognak képviselni, hanem a jelölőiket, a pártokon keresztül a politikai elitet, és valamiért úgy érzik, nekik tartoznak hűséggel, nem a választóknak.
Hát erre kellenének jó ötletek, hogy a lassan két évtizedes demokratikus berendezkedésünk alkotmányban is rögzített alapelvei ténylegesen érvényesülhessenek, és a Mindenek Felett Álló Érdek ne egyéni érdekek alkujából, hanem az igazi és Tiszta Szándékú Népképviseletből eredhessen.

Lujo 2008.04.01. 22:28:08

Az miért az Orbán hibája, ha a Gyurcsány négy éve bevallottan nem kormányoz, és ha ezt a szavazók úgymond nem tolerálják? Csak az a demokrácia, ha az nyer, akit szeretnénk? Ezt éppenséggel Orbán szokta mondogatni, szóval kicsit meghasonlott a poszt.

Jack__Bauer 2008.04.01. 22:29:35

Kedves commontalk!

Remélem a próféta szólt belőled, és már tényleg csak napjai vannak Fletónak (és az MSZP-SZDSZ-nek) hátra. Neki személy szerint az elmúlt 4, a koalíciónak az elmúlt 6 éve volt a kormányzásra. Mit tettek le az asztalra ez idő alatt?
Megkockáztatom, hogy talán nem véletlen, hogy az embereknek már elegük van belőlük.
Jó lenne egy mielőbbi választás, meg egy 2/3-os kormányzó nemzeti párt. Remélhetőleg ha ez megtörténne, akkor elővennék az elmúlt évek stiklijeit is, kezdve a Hankooktól, az öszödi nyaralón át egészen az uszodaépítésig és ócsó' áramig.
Meg végre gatyába ráznák a gazdaságot. Akár azt is el tudom képzelni, hogy megtízszereznék a jelenlegi növekedési rátát. Mondjuk 1%-ot nem nehéz megtízszerezni...

Lényeg a lényeg, remélem igazad lesz!

dr. Wilbur Swain 2008.04.01. 22:30:42

oh my gosh, az elején pedig azt hittem, valami értelmeset is akarsz mondani...
de nem, csak megkongatod a Viktor-vészharangot
nem ég az arcbőröd, amikor ilyet írsz, hogy "Szegény Gyurcsány. A XXI. századi történelmünk talán utolsó demokrata miniszterelnöke." ???
szánalmas

periplaneta plumbum · http://atomgomba.blog.hu 2008.04.01. 22:51:42

szerintem ezt a gyurcsány írta.
én is szoktam magam szegény ottónak hívni, ha másnapos vagyok meg ilyenek.

states 2008.04.01. 22:52:58

"A XXI. századi történelmünk talán utolsó demokrata miniszterelnöke. Jót alkotott, aztán nem úgy mondta, nem úgy gondolta, szapulták, szapulják, most szívatják is. A története záros határidőn belül véget ér, és a mienk is." A Polidilinél azért szeretem jobban a blog műfajt, mert ide általában értelmesebb emberek írnak. Ez a hitem most alaposan megingott...

kukatr 2008.04.01. 23:03:35

Én arra lennék kíváncsi, hogy mi a lesz 6 (esetleg 4) év múlva, amikorra kiderül, hogy a fidesz is ugyanannyira alkalmatlan a feladatára, mint az mszp... remélem nem fogjuk őket a végtelenségig csereberélni...
Ezért volt 'jó', hogy az mszp-t anno újraválasztották, 6-8 év alatt már lehet érezni a fejlődés hiányát. Az igaz, hogy nem jó ilyen árat fizetni csak azért, hogy esetleg az egyik oldal összedőljön (és ez által esetleg a másikat is magával húzza). Hosszútávon akkor érné meg, ha nem hasonszőrűek kerülnek a helyükre.

states 2008.04.01. 23:12:31

Hogy valami konkrétumot is mondjak: Gyurcsány az első 2 évben ugye azért nem kormányzott, mert közeledtek a választások, a második 2-ben pedig azért nem, mert az első 2-ben sem. Ezt úgy minősíteni, hogy jót alkotott, hát sajátos meglátás. Értem én, a blog szerzője nyílván azt érti alkotás alatt, hogy megverte 2006-ban OV-t...

Troppauer 2008.04.01. 23:23:42

1. Gyurcsány minden csak nem demokrata. Soha nem is volt az, egy betiltós-feljelentős kis szemétláda kisztitkár volt. Ugyan meg ne szakadjon már a szivetek.
2. Rendszerváltáskor Orbán állt a jó oldalon, Ferike meg a rossz fiúk oldalán. Az egyik akarta a demokráciát és tett is érte, a másik meg nem akarta és tett is ellene.Na ki itt a demokrata? Hát nem a Feri gyerek.
3. A demokraták azok mesterlövészek védelmében, a fél várost kordonokkal lezárva, rendőrdroidok ezreivel az utcán szoktak beszédet mondani? Ilyen körülmények között rettegő diktátorok szoktak szerepelni. Ki a demokrata?
4. Aki minden neki nem tetsző szervezetet be akar tiltani, megszünteti az uniós pénzek elosztásának parlamenti kontrollját, korlátozza a gyülekezési jogot, máson sem jár az esze mint a szólásszabadság korlátozásán stb. az tényleg marha nagy demokrata.
5. Akik azt akarják, hogy a jövedelmünkből az állam által elvett közel 60%-ért (ami szinte példa nélküli ny-európában) az állam lássa is el a feladatát és ne fizettessen külön mindenért az nem kádárista. Kádárista az, aki az életszinvonalat mesterségesen a '70-es évek szintjére szorította vissza és újra nyakig eladósította az országot. Ez volt a régi komcsik módszere is, meg a mai milliárdos utódaiké is.
Hát csak sirassátok őket.
Mindenkinek jobb lesz ha ők eltünnek, még nektek is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.01. 23:55:28

a poszt már csak az eddigi kommentekért megérte :-).
commontalk: a képviseleti demokrácia nálunk azért nem működik, mert nem akarják a választók közül se sokan, a választottak közül meg siznte senki, hogy képviseleti legyen.
a választottak azért nem, mert akkor nem magukat kéne képviselniük, a választók meg azért nem, mert akkor azt is megilletné a képviselet, aki nem az általuk hangoztatott világnézettel ért egyet.

Rosta Gábor 2008.04.02. 00:18:24

"Népszavazunk, nem törődve a következményekkel, választunk, sokszor pillanatnyi hevületünknek megfelelően."

Meghamisítjuk a költségvetési adatokat azt hazudjuk nem akarunk tandííjat, viztidíjat, kórházi napidíjat. Megválasztanak minket és rá alig egy évre bevezetjük mindet. Folyamatosan emeljük a nyugdíjat miközben emeljük az adófizetők járulékait. Megteszünk mindent hogy a heti7-es ben az ATV-n TV2-n jó színben tünjünk fel. Adóreform helyett ismét nyugdíjat emelünk had fizessen az a már csak 3.800.000 adózó.
Ja hogy van pofájuk népszavazni nem törődve a következményekkel! Nem baj, akkor elvesszük a gyerekorvosok, koraszülött mentők pénzét. Segélyre nyugdíjemelésre(infláció felett) mégis csak kell tartalék!!! Mindenből vonjuk ki az államot, adjuk át a piacnak amit mi irányítünk. Igen Igen!!!!! Új Magyarország!

Sorokin 2008.04.02. 00:23:39

A poszt szerzője minden bizonnyal valami ötödrangú mszp-és önkormányzati huszár lehet, mert egyszerre volt jelen az írásban a bennfentesség látszata és a rémítő tudatlanság.

zsotti 2008.04.02. 00:45:30

Téged fizetnek, hogy benyalj ferinek a meleg szarig, vagy egy önkéntes b@rom vagy??

Miattad regisztráltam.

kulalak 2008.04.02. 01:55:44

ezt nem ertem en sem. Ez a hazudos PM ez egy szegyenfolt lesz meg sokaig a magyar koztudatban. Ennek mar regen mennie kellett volna, nem emlekszem egyetlen maradando intezkedesere sem. Tobbnyire pszichopatakent valtoztatgatta visszavonta vagy hazudott rola aztan bevezette. Neve szora sem erdemes szurke alak.
Ha tovabb vitted volna a gondolatmenetet radikalis lehettel volna. 120 tagu parlamentet, igen. Vissza a jarasokat, elfelejteni a megyeket, az EU ugyis regiokat akar, harom eleg ebben az orszagban. Vesszen az MTV, Malev, MAV, MTA ahogy most van. Ne kapjanak az orvosok allami fizetest holnaptol, a piacrol eljenek meg es kerjenek munkajukert annyit amit megad a piac.
Ha igazan atgondolod, annyi az ertekunk mint az USA egy allamanak. Azoknak sem tudod a kormanyzojat mert nem is fontos.

Harmadi Kút 2008.04.02. 02:09:27

"Az elvek végül örvénnyé válnak..."
Zola

Esküszöm, jobb már a komment lista, mint maga a blog.
De mintha egy dologról nem esne szó igazán.
Az elmúlt röpke húsz évben az összes párt, politikai szereplő olyannyira besározódott, elhasználódott, és önmaga szerepkörébe belemerevült,hogy majd mindegy ki van épp hatalmon, egymást tartják túszként fogva.
Prózaibban, a szar és fos közül kéne a kicsit fincsibbet választani.
Hol van az az új, értelmes, nem radikális, (gyanítom zöld párt lesz az) változtatni tudó és képes friss generáció, ami az összes XX. századi ideológiai hablatytól mentesen tényleg fel tud venni némi europer tempót?

latin am 2008.04.02. 04:43:10

Nekem errol az egesz cirkuszrol csak az jut eszembe, hogyan is indult. A nepszavazas vegeredmenyet kevesen ertekeltek meg helyesen: a nep, a tobbseg, partallasra valo tekintet nelkul, eloszor inthetett be ugy az MSZPnek hogy kozben nem kellett a FIDESZre szavaznia. Szerintem innen kene atvenni az egeszet meg egyszer.

Az osszes valasztas ugyis arrol szol, hogy KIT nem akar a magyarsag hatalmon latni, nem pedig arrol, hogy kit AKAR. Maximalisan egyetertek az elottem szoloval. Namost, ezt a nyilvanvalo uzenetet megint sikerul dicso vezereinknek napi politizalassa degradalniuk. Egy pillanatra ugyan kisutott a nap, de megint fujnak ra egy kis fustot. Beletomik az egyszeru emberek fejebe, hogy most arrol van szo, ki legyen a nemtudommilyen miniszter. Mintha szamitana.

Ez olyan, mintha a Petofi fele forradalom elkanyarodott volna, es vegul levaltjak az akkori egeszsegugy minisztert...

Es a postolok tenyleg felnohetnenek annyira, hogy a nemtetszesuket nem kicsinyes szemelyeskedes formajaban ontik irasban. Azt postolni, hogy nem olvassa ezt a fotumot tobbet valaki, peldaul tok folosleges.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.02. 05:47:36

Az elnökválasztás körülményei és a párt mélyben tanyázó népszerűsége által szorongatott pártelnök túlságosan sarokba szorult, hogy ne villantsa ki fogait. Talán egy sms-t is küldött Kuncze telefonjára. „Gábor, nem szeretném, ha mástól tudnád meg. Szétmentünk Ferivel”. Itt tartunk most.

A „Nagy Fogyást”, Horváth Ágnes ikon távozását követően mégis kételyekkel tekintek a jövőbe. Gyurcsány végletes ragaszkodása a hatalomhoz és az SZDSZ ciklikus elvtelensége még elsimíthatja a 15 éves nászi lepedő gyűrődéseit, ahol a férj egy erőszakos állat, a menyecske pedig hírhedten utolsó ribanc.
republicator.blog.hu/

commontalk 2008.04.02. 06:52:58

Szép listára ébredtem ma reggel. Köszönöm a reakciókat, azokat is, amelyekben alpári módon oktatnak ki, hülyéznek le, vagy küldenek el melegebb éghajlatra. Valakit közületek, meg kell nyugtatnom: például Gyurcsány sem vagyok, és bértopicoló sem. Egy reménytelen kísérletre adtam a fejem: a baloldaliaknak, valami kis hitet adni, a jobbosokat pedig egy pillanatra megállítani: "csak" azért, hogy fontolják meg: érdemes-e már holnapután akár akasztani is, vagy számoljanak háromig-tízig, kinek-kinek vérmérséklete szerint, s aztán válasszák a győztes méltóságát: amire egyébként meglehet, 2010-ig még így is várniuk kell.

Gondoljatok bele: a helyzet most nagyon nem, fekete - fehér. Megérdemli a két kormányzópárt, amit ezekben a napokban kap, és rászolgáltak egymás pofonjaira is. Engem az SZDSZ részéről Horn (Pi...zó) Gábor világosított fel, e párt mai igazi arcáról, köszönöm neki: illúzióm sem maradt. Változatlanul vallom, hogy Gyurcsányt nem szabad, és nem érdemes még leírni. Egy ember ennyi frontot nyitva, általában csak bukni tud. Én tragikus hősnek tartom, sőt vallom, hogy a baloldal legszínesebb egyénisége, s bőven felveszi a versenyt mai politikai elitünk bármely tagjával. Ami, persze nem feltétlenül nagy dicsőség.

A blogban végigvitt gondolatsor lényegéről: én 1998-2002 között minden indulat nélkül éltem itt Orbán idején. Kommentár nélkül hagytam Torgyánt, a kisgazda botrányokat, a gyanús ügyleteket, a kétéves költségvetést, de még Kaya Ibrahimot is. Amikor az erre a feladatra egyébként teljesen alkalmatlan Medgyessy, legyőzte Orbánt, nem jártam vitustáncot, sőt rosszat sejtettem, mert én Orbánt politikai őstehetségnek tartom. Éreztem, hogy ebből még baj lesz. Lett. Több fordulóban is 6 év alatt.

Viszont az egykor a nyugat által is ajnározott, hajdani ifjú miniszterelnök, veszélyes kísérletbe fogott, és úgy tűnik, hogy a kikevert méreg hat. Ma jobboldalival megértetni, hogy ez az ember korlátlan hatalomhoz jutva életveszélyes mindannyiunk számára: reménytelen erőlködés. Így nem marad jobbos barátaimnak más megjegyzésem, csak annyi: én szóltam.

Baloldali, netán semleges barátaimnak üzenem: nagyon nehéz lesz innen feltápászkodni, fogalmam sincs arról, hogy Gyurcsánnyal, vagy nélküle sikerül-e majd. A baloldali álláspontnak, megítélésem szerint legalább olyan létjogosultsága van Magyarországon, mint elkötelezett jobboldalinak lenni. Ennyit kellene egymásról tudomásul vennünk.

Az Index fórumba éppen azért nem írok újabban, és összesen sem írtam sokszor, mert olyan hangnem uralkodott el ott, amely számomra elfogadhatatlan. A saját blogomban „anyázhat” bárki, mert én vagyok itthon és jogomban áll felülemelkednem alpári sértéseken is. Drága édesanyám miatt viszont mégis azt kérem Őt ne, engem nyugodtan…túl sokat forgolódtam ahhoz a politika éles helyzeteiben, az elmúlt 20 évben, hogy bármi is különösebben megrendítene.

Szép napot Nektek, s minél előbb vitatkozhassunk a művészetről, filmekről, bármiről: de politikai előítélet nélküli álláspontokból indulva. Amikor Makovecz, vagy Jancsó bármelyik oldalról nézvést is „csak” építész, illetve filmrendező: se több, se kevesebb.

Barnabás 2008.04.02. 07:08:23

Örülök,hogy felébredtél én is felébredtem.Neked is szép napot kivánok arra a rövid időre ami a demokráciából még hátravan.A kommented utolsó mondataival egy véleményen vagyok veled.Máskor a "művészetekről,filmekről" irjál, nagyobb sikered lesz vele.

Rá Dios 2008.04.02. 07:18:24

Igen, meglehet, egy időre, jó hosszú időre, szünet lesz a demokráciában. Nem lesz diktatúra, vagy legalábbis nem lesz élhetetlen diktatúra. Aki emlékszik, tudja, az átlagember számára a Kádár korszak nagyja sem az volt.
Közönségesség lesz (a blog hozzászólói között már itt is van) és felszínes emelkedettség (ünnepségek, zászlók, körmenetek valódi hívőkkel kisebbségben, dörgölődzőkkel többségben).
És még valami: vagy megint magától esik szét majd, vagy ezúttal vérben születik az új szabadság. Mindkettő baj...
nem látom a minőséget, amely okkal válthatná le a mostani valós és vélt tökéletlenséget.

Peti 2008.04.02. 07:32:45

Szerinted a közvetlenül megválasztott Köztársasági Elnökök kampányát ugyan kifizetné?

Ha a köztársasági elnök közvetlenül van választva akkor bizony az egy hű pártkatona lesz, erős jogosítványokkal.

Semmi más eredménye nem lenne mint hogy ugyanaz folyna a Sándor palotában is mint a parlamentben.

Ugyan hagyjuk már a Jó Király meséjét. Felelősséggel és kulturáltan kell(ene) élni a választójoggal és nem itt tartana az ország.

A politikai elit (ellenzék + kormánypártok) erkölcsi szinvonala hű tükre a választópolgárok erkölcsi szinvonalának.

Egyszóval ha Királyt is választhatnánk akkor se lenne semi jobb egy fikarcnyit sem. Sőt.

Rá Dios 2008.04.02. 07:41:36

Peti: Úgy van!

Barnabás 2008.04.02. 07:48:18

T.Rá Dios
Szerinted az,hogy tisztességesen tudjunk megemlékezni űnnepeinkről és ne kordonok,rendőrsolfalak között ünnepeljünk az fejszines emelkedettség?Erre már tényleg azt mondom,mert nem akarok "közönséges" lenni,hogy .........................

Rá Dios 2008.04.02. 07:49:56

Barnabás (vagy Barrabás?:-))
Félreértesz, mert félre akarsz érteni.

padlizsán 2008.04.02. 07:51:26

Nem hiszem, hogy bekövetkezik az amitől félsz :) Magyarország akármilyen kaka helynek tűnik (és az is), sem GyF nem "uralkodott" (egyelőre még jelenidőben), sem a konkurens termék nem fog. :) Egy kis utópisztikus cuppogás így korán reggel persze sose árt, de szerintem nincs mitől félni, meg kellene végre tanulni, hogy attól, hogy egyes emberek megpróbálnak szarni a demokráciánkra (pl. a leváltott rendőrfőnök, vagy a pályázati csalók, vagy bárki más - kismillió van belőlük és ezért érezzük ezt az országot élhetetlennek) attól még az egész működik, csak lassan, vontatottan néha látszólag igazságtalanul, de szerintem mi magyarok mindent torz üveg mögül nézünk és automatikusan beszürkítünk, sötétítünk és ahelyett, hogy cselekednénk és a saját életünkön változtatnánk (mert ugye a sok-sok apróból épülne a nagya...) inkább panaszkodunk, gyűlölünk és szarunk mindenre. Rinyálósak vagyunk. És hiszünk a mesékben. Szóval szar hely ez, de szerintem szarabbá már senki nem tudná tenni :D

mindenkinek szép reggelt! :)

Barnabás 2008.04.02. 08:02:27

T.Rá Dio
Az utónevem Barnabás,magyar és katolikus vallású vagyok.
A te igazi neved nem tudum.A kommentedet mégegyszer elolvasva sem értettelek félre.Azt az örök igazságot te is jegyezd meg,hogy aki szelet vet vihart arat.

Silcon 2008.04.02. 08:12:26

Igazi demokrata csak az lehet, aki ennek az írott és íratlan szabályrendszernek megfelelt. Fletó tehát kizárva.
Szerinted akkor az is rendben van, hogy bankrablásból származó pénzen veszek egy céget és utána mintapolgári életet élek?
A fideszeseket (legalábbis engem) az frusztrálja, hogy Viktorékat egy jóval tehetségtelenebb csapat váltotta, ld. az ország mélyrepülését. Vereséget emelt fővel akkor lehet elviselni, ha tényleg a jobb győzött.

danmoriarty 2008.04.02. 08:20:33

Orbánék rosszul időzítették a népszavazási műsort, hosszú lesz ez a két év. Nem látom, hogy nagyon szaggatnák az istrángot a hatalomért, ezért kénytelen vagyok megkérdezni: mi végre volt ez a nagy felhajtás? Úgy néz ki, a hatalomra jutásukat biztosító bázis már megvan, csak most nem mernek lépni. Eddig - amikor esély sem volt a változásra - kurva kemények voltak, mi végre most ez a puhaság? Ha ez továbbra is így megy, az taktikázás lenne a biztos hatalomért, ami jelenleg nagyon nem szolgálná az ország érdekeit. Tegyenek már úgy, mint akik tudják, mi a megoldás!!! Azt, hogy a kormány elkúrta, kösz, de már tudjuk...

Rá Dios 2008.04.02. 08:20:48

barnabás: (a "barrabás" alig egyhetes élményem, a János passioból, amit alighanem ismersz. De igazad van, névvel nem viccel az ember. Ezért tehát - és csak ezért - bocsánat!))

Egyébként meg: Hiszen te fenyegetsz!!!!!! Várhatnál még vele.

Dagadt Botsáska 2008.04.02. 08:53:36

Jó reggelt!

Orbán mint diktátor? Hmmm... Nem. A Fideszben ehhez túl sok értelmiségi ül. Ha a blog szerzője venné a fáradtságot és kicsit elemezgetné a "polgári" oldal összetételét, lélektanát hamar rájönne, hogy milyen butaságot írt le. Gyurcsány mint demokrata? Haha. Kényszerdemokrata inkább. Bár itt-ott néha kibújik belőle a KISZ-es időszak pártkatonája. Módszerek, retorika, sajátos értékrend... :)Én azt mondom maradjon. Bizonyítson, szenvedjen, izzadjon ki magából valami értelmeset. Ha tud. Nehéz lesz. Az MSZP-ben kódolva van 2 év újabb semmittevés, max megpóbálják visszahozni a kormányzást a szarból a végére. Ez viszont csak nekünk lesz újabb hatalmas szopás, mivel újabb osztogatást jelent (nyugdíj, segély). Te meg én akik dolgozunk, adózunk majd fizetjük. Fizetjük, hogy megint hazudozzanak, félrevezessenek, hülyére vegyenek, aztán pofátlanul a képünkbe röhögjenek és közöljék, hogy el lehet innen menni, ha nem tetszik.

Ja. A magyar demokrácia egy f@szság. Majd ha vissza lehet hívni a képviselőket egyéni választókerületben, na akkor. Talán. Addig csak a partvonalról ugatunk, a meccsbe nincs beleszólásunk.

Na innentől lehet gyurmázni a semmit.

manager 2008.04.02. 09:44:27

"A magyar demokrácia egy f@szság. Majd ha vissza lehet hívni a képviselőket egyéni választókerületben, na akkor. Talán. "

Tiéd a pont. Ez egy működésképtelen hülyeség.


Vannak olyan pártoktól független gazdasági kényszerek amelyeknek a megoldására kemény kéz kellene. Ha mindig a képzetlen fafejű választói tömegek kénye kedve szerint lavírozik a kapitány akkor a hosszútávon eredményes célokat nem lehet elérni. Tök mindegy melyik csapat van hatalmon, a "hajó" összevissza mozog, rosszabbul mint a környező országoké.

A megoldás csak az lehet hogy elzavarni minkét béna társaságot, és világos célokat kitűzve haladni elismert szakértői támogatással előre, akkor is ha közben néhányan rosszul érzik magukat. Még ígysem lesz garancia a felemelkedésre, mert közben a környezet is változik, és esetleg nem jön be minden.

Ha marad minden ezen a szinten, akkor akkorát szív a sok "demokrata" amilyet még soha eddig. A "mohácsi vész" egy húsvéti körmenet lesz ehez képest.

Ha GYF igazán nem szeretné OV-t akor egyből átadná neki a kormányzási lehetőséget hogy egy életre megtanuljuk a saját kárunkon milyen tehetséges is az ifjú titán.

Egyébként meg legyen ingyen a villamosjegy, 15% az adó, és mindenkit vegyenek fel az egyetemre még azt is aki nem is jelentkezik.
IGENIGENIGEN

epe 2008.04.02. 10:42:59

Kedves I!
Valóban a FIDESZ-ben nagyon sok értelmiségi ül, ahogy a többi pártban is. Sajnos nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a pártok és a parlament folyamatos színvonal-csökkenése még korántsem ért véget.
A FIDESZ soraiban ülő értelmiségiek, mint pl. Mikola, Szijjártó, Orbán , és mostanában Navracsics is élő példái annak, amikor a politika ledarálja a maga színvonalára a legokosabb elméket is.
Aki ma röhögés nélkül kibírja egy Navracsics, egy Áder, vagy mondjuk Horváth Ágnes és bármely szocialista politikus szövegét, az vagy sír, vagy hülye.

Továbbá: a zászlórengeteges ünneplések, a korona-úsztatás a legfelszínesebb kizárólag PR célokat szolgát, szolgál.
Ahogy egyébként az oktalanok sípolása, kereplése és tojásdobálása is. Ők ugyanis csak ezen a módon tudnak a "hírkeringésbe" bekerülni.

commontalk 2008.04.02. 12:55:26

Félnapi távollét után, annyi megjegyzésem van, hogy jókat és érdekeseket írtatok. Nem különösebben inspirál egyébként a lehetőség, hogy az elit mostanában, még szabadabban ütlegelhető, szerencsére csak verbálisan. Amikor blogba fojtom a "bánatom", az azért jó, mert akár hiszitek - akár nem - egy nap alatt nagyon sok okos érvet hallok, mindkét oldaltól. Az alpárival továbbra sem törődöm. Valaki írta, hogy foglalkozzam csak művészettel, irodalommal, azzal többre jutok - talán...Engedtessék meg nekem, hogy az éppen engem foglalkoztató ügyekkel kapcsolatos gondolataimat tehessem közszemlére, a többi pedig: ajándék. Akár füstbomba, akár rugós kés, vagy egy szép verseskötet van válaszba csomagolva. Fél napra ismét eltűnök, aztán vagy folytatjuk, vagy nem, és e helyett Magyarország délután megtalált olajmezőivel leszünk elfoglalva, esetleg a Székely Köztársaság alapító okmányával. Ki tudja? Ebben a megzajdult világban?

manager 2008.04.02. 14:26:01

index.hu/politika/belfold/osajt539/
Ez a helyzet, kell e még hozzá bármit is mondani, ezt itt a kérdés.
süti beállítások módosítása